Een nieuwe desktop pc kopen? De beste keuze voor een computer

Welke desktop PC is geschikt mij? Tips en advies over de beste PC’s.

Je bent op zoek naar een nieuwe desktop PC maar je weet niet welke geschikt is voor jou. De wereld van de personal computer is enorm geworden en de gebruikte termen zijn verwarrend. We leggen je in dit artikel uit wat dit allemaal betekent en hoe jij de beste PC voor jezelf uitkiest.

Waar wil je je desktop PC voor gaan gebruiken?

De eerste en belangrijkste vraag is: waar wil je je nieuwe computer voor gaan gebruiken? Zoek je een compacte PC om op het internet te zoeken, e-mails te beantwoorden en documenten te bewerken of zoek je iets meer? Net als met de zoektocht naar de beste laptop, begin je met het beantwoorden van deze centrale vraag.

desktop

• Functionele Desktop: je kunt met deze computers alle basistaken uitvoeren zoals internetten en e-mailen. Ze zijn wat minder goed in multitasking en voor gaming zijn ze niet geschikt. Maar als je dit toch niet doet heb je niks aan een duurdere computer, deze zullen de basistaken niet sneller of beter uitvoeren. Je hebt een compacte, functionele desktop voor rond de €500,-.

• Zakelijke Desktop: je kunt met deze computers alle basistaken uitvoeren en al je zakelijke programma’s gebruiken. Vaak staan deze computers lange tijd achter elkaar aan en zijn ze een grote en veilige opslag nodig. Zakelijke computers kosten tussen de €500,- en €800,-.

• Multifunctionele Desktop: je wilt een snelle computer waarmee je kunt internetten, werken maar ook gamen. Deze computers zijn voor alle applicaties snel genoeg, inclusief videobewerking. De prijzen beginnen vanaf ongeveer €700,- en kunnen oplopen tot €3000,-.

• Gaming PC: een speciale categorie computers is de gaming PC. Je hebt al een game computer in dezelfde prijsklasse als een multifunctionele desktop. Deze zijn geschikt om bijvoorbeeld Fortnite te spelen. Maar de echte uitblinkers zijn de high end desktops die helemaal toegerust zijn op het draaien van games. De kosten variëren doorgaans tussen de €750,- en de €3000,-.

• VR PC: als je in VR wilt gamen ben je een extra snelle gaming PC nodig. Met deze computers speel je niet alleen de allernieuwste games op de hoogste settings, ze zijn toegerust om ook virtual reality games met hoge framerates te spelen.

Welk besturingssysteem kies je voor een PC?

Er zijn twee besturingssystemen (operating system) in de winkel beschikbaar voor een PC. Dit zijn Microsoft Windows en Apple Macintosh, of kortweg “Mac”. Windows heeft doorgaans de beste compatibiliteit met programma’s. Dit betekent dat de meeste programma’s op Windows zullen lopen. Voor Apple computers geldt dat het programma specifiek voor de Mac gemaakt moet zijn. De Mac is daarentegen een erg gebruiksvriendelijk besturingssysteem. Er kan weinig mee misgaan, en de UI (User Interface) ziet er intuïtief uit. Bij een Apple computer krijg je een pakket aan mogelijkheden zonder dat je daar zelf veel bij na hoeft te denken.

Welke hardware heb je nodig in je PC?

Nu je weet waar je je desktop voor gaat gebruiken gaan we kijken naar de hardware die je nodig hebt. Bij een PC moet je letten op de volgende onderdelen: de processor, grafische kaart, opslag op SSD en het Werkgeheugen (RAM).

ToepassingProcessorGrafische KaartOpslag
Compacte PCi3 / Ryzen 5Intel UHD / Vega 8256GB SSD
Zakelijke PCi5 / 2600XIntel UHD / Vega 8256GB SSD
Multitaskingi5 / 2600XGTX 1600 / AMD RX 580512GB SSD
Videobewerkingi7 / 3600XRTX 2000 / AMD RX Vega 64512GB SSD + HDD
4k Gamingi7 / 3600XRTX 2000 / AMD RX Vega 64512GB SSD
Virtual Realityi9 / AMD 3990XRTX 3000512GB SSD

Processor

processor

De processor is het brein van de computer. Bijna alle berekeningen gaan door de processor. De snelheid (klokfrequentie) van een processor wordt uitgedrukt in gigahertz (GHz) en hoeveel kernen (cores) de processor bezit. Hoe hoger de klokfrequentie en hoe meer cores, hoe sneller de computer zal zijn in programma’s opstarten en draaien. Er zijn 2 grote concurrenten op de markt, Intel’s i-serie en AMD’s Ryzen processors.

 • Intel processors hebben doorgaans een hogere klokfrequentie dan AMD waardoor ze sneller zijn in het uitvoeren van één enkele taak.
 • AMD processors hebben doorgaans een lagere klokfrequentie dan Intel maar meer cores. Hierdoor zijn ze doorgaans sneller in multitasking

Grafische Kaart

Alle grafische berekeningen worden overgenomen door de grafische kaart (ook wel videokaart genoemd). Alle beelden die je op het scherm ziet zijn gemaakt door de grafische kaart. Hiervoor heeft hij zijn eigen processor en werkgeheugen, VRAM genaamd. Grafisch zware programma’s, zoals games, zijn een krachtigere grafische kaart nodig. Er zijn 3 merken grafische kaarten beschikbaar:

 • AMD: de videokaarten van AMD zijn een populaire middenklasse keuze. Ze doen niet of weinig onder voor de meeste nVidia GeForce kaarten maar ze kosten aanzienlijk minder.
 • nVidia: de GeForce serie van nVidia zijn de uitblinkers onder de grafische kaarten. Vooral als je de nieuwste games op de hoogste settings wilt spelen, of Virtual Reality games wilt spelen is een GeForce kaart de beste keuze.
 • Integrated of Shared: zowel Intel en AMD maken grafische chips die geïntegreerd zijn in de processor. Dit bespaart ruimte en kosten maar erg krachtig zijn ze niet. Ze zijn wel genoeg voor een functionele PC.

SSD en HDD Opslag

De meeste computers komen standaard met SSD opslag (Solid State Drive). Dit opslagmedium is sneller dan het oudere HDD (Hard Disk Drive). Het nadeel van SSD is dat ze een stuk duurder zijn dan HDD en dus vaak minder opslagruimte bieden. Als je erg veel bestanden hebt kun je er optioneel voor kiezen om een extra HDD van 1 tot 3 terabyte te kopen.

De beste keuze voor een ssd

RAM Werkgeheugen

Het werkgeheugen bepaalt hoeveel programma’s er gelijktijdig kunnen lopen op de computer. Dit ligt ook aan de zwaarte van het programma. Een game of videobewerkingsprogramma heeft veel meer werkgeheugen nodig om goed te functioneren dan een internet browser. Voor desktop PC’s is 8 gigabyte aan RAM doorgaans genoeg. Als je wilt gamen is minimaal 12 gigabyte aan te raden en als je serieus video’s wilt gaan bewerken of bezig wilt gaan met 3D modelling is 32 gigabyte nog beter.

Apple MacIntosh

pc-desktop-imac

Apple komt steeds meer met zijn eigen hardware. De “chips” worden met elke generatie Apple’s verbetert. Je hebt hierin niet zoveel keuze als met Windows computers, maar de Apple chips zijn daarentegen wel speciaal afgestemd op het werk wat je ermee wilt gaan doen. De Apple M1-chip bijvoorbeeld vindt je in zowel middenklasse als high-end Apple computers en is zowel geschikt voor videobewerking als gaming. Niet alle games werken op Apple natuurlijk.

De beste desktop PC’s voor jou

Weet jij nu welke PC het beste bij je past? We hebben hieronder een selectie van de beste functionele, multitasking en Gaming PC’s voor je bij elkaar gezet.

kurt

Hey bezoeker,tof dat je hier komt kijken voor advies! Mijn naam is Kurt Cools en bezit ondertussen jarenlange ervaring op het gebied van elektronica. Daarnaast ben ik enorm gepassioneerd door computers en internet. Netwerken, computers bouwen, camera beveiliging krijgen altijd mijn volle aandacht. Daarnaast koop ik graag de allernieuwste gadgets om uit te proberen. Dit is niet zo vreemd als je jarenlang technicus geweest bent om digitale tv en internet bij consumenten thuis te installeren. Verder, maar meer recent, is de zonnepanelenindustrie mij ook erg goed bekend, en waarvoor ik veel elektrisch werk doe. Blijf vooral genieten van deze website, want hij kan u veel voordelen opleveren!Kurt

   logo_onder
   De beste keuze maken bij het kiezen van kwaliteitsproducten blijft een uitdaging. We helpen je om je beter te informeren over het product voordat je het koopt. Informatie die essentieel is om de "beste" keuze te maken.

   Algemeen

   Algemene voorwaarden | Cookies | Privacy | © 2023 – debestekeuze.be

   De beste keuze
   Logo
   Vergelijk items
   • Totaal (0)
   Vergelijken
   0
   Index