Een nieuwe digitale camera kopen, 3 soorten fotocamera’s vergeleken


Voor de semi-serieus zoekende amateurfotograaf

U houdt van fotografie en u wilt een nieuwe digitale camera kopen? Dat kan best wat tijd gaan kosten, gezien het overgrote aanbod. Misschien heeft u zich al enigszins kunnen oriënteren op het wereldwijde web? Of misschien zijn er fervente hobbyfotografen in uw omgeving die u om raad heeft kunnen vragen? Om u nog een eindje op weg te helpen, wordt hieronder enkele voor-en nadelen van de compact camera, de spiegelreflexcamera en de systeemcamera met elkaar vergeleken. Eerst zal er kort worden ingegaan op de intrede van de digitale fotocamera.

De digitale camera vervangt het klassieke fototoestel

Vroeger, zo’n twee á drie decennia geleden toen een fotocamera nog gewoon fototoestel heette, werd het gefotografeerde beeld opgeslagen op een filmrolletje. Om de foto te kunnen bekijken, moest deze eerst weggebracht worden om te laten ontwikkelen. Dit kon zomaar een paar dagen, of ooit zelfs een paar weken duren. Veel later werd de ‘1-uur service’ mogelijk. Wat een luxe was dat! De brandende nieuwsgierigheid naar de resultaten van de geschoten plaatjes, kon nu veel sneller, dezelfde dag nog, bevredigd worden.

oud-fototoestel

Van fotorolletje naar geheugenkaart

Terwijl het enkele decennia geleden dus vrij lang kon duren voor de foto’s bekeken konden worden, is het tegenwoordig slechts een kwestie van seconden tellen. Alle digitale camera’s hebben een lcd-scherm waarop de zojuist geschoten foto’s onmiddellijk te zien zijn. Door de geheugenkaart kunnen ze ook op groter formaat bekeken worden op de computer of laptop.

Het verwijderen van eventueel mislukte foto’s is ook simpel met één handeling te doen. Dat kost u niks. Nu er met de digitale camera’s geen fotorolletje meer wordt gebruikt, scheelt dat behoorlijk in de kosten. Er kunnen digitaal honderden foto’s achter elkaar gemaakt en bekeken worden. Er zit er altijd wel één tussen die goed gelukt is. Dat is een prettig idee en al zijn het er honderden, het kost niets extra’s.
De foto’s van een digitale camera kunnen makkelijk zelf afgedrukt worden, al is er dan wel een goede kleurenprinter nodig. Wanneer u de digitale foto’s wilt laten afdrukken door een vakman, zijn de kosten vergelijkbaar met het laten afdrukken van foto’s vanaf een fotorolletje.

De compact camera

 • De voordelen van een compact camera

Compact camera’s zijn klein en licht in gewicht. Ze hebben daardoor een klein handzaam model. Deze camera past in een tas, of een jaszak. Compact camera’s zijn dus makkelijk om mee te nemen. De prijzen liggen tussen de €150 en €200, al zijn er uitschieters naar boven en naar beneden. Een van de handigheidjes die de meeste uitvoeringen hebben, is de detectie van gezichten. De focus wordt hier automatisch op ingesteld. Dat hoeft u niet meer te doen.

compact-camera

 • De nadelen van een compact camera

Het merendeel van de compact camera’s heeft geen zoeker. Voor het schieten van de plaatjes kan alleen op het lcd-scherm worden gekeken. Dit kan voor gebruik in de buitenlucht, vooral als de zon schijnt, een probleem vormen. Als de zon in de schermpje schijnt, lijkt het beeld zo goed als zwart. Er is nauwelijks nog iets te zien op het scherm. Een ander nadeel is dat de instellingen van compact camera’s minder te beheersen zijn. De sluitertijd, ISO en diafragma hebben waarden die vastliggen. Ze zijn niet los van elkaar in te stellen. De beelden die zijn geschoten met een compact camera hebben vaak wat minder diepte en kunnen minder scherp zijn dan van bijvoorbeeld de spiegelreflexcamera’s. Het kan ook lastig zijn dat er tijd zit tussen het indrukken van de sluiter en het daadwerkelijk maken van de foto. Deze vertraging kan erg jammer zijn op cruciale momenten. Dat ene moment kan net gemist worden.

De spiegelreflexcamera

 • Voordelen van een spiegelreflexcamera

Spiegelreflexcamera’s hebben altijd een zoeker. De meeste van deze camera’s hebben daarbij ook nog een lcd-scherm. Vooral bij de fotografie van een lastige hoek kan dat handig zijn. De prijs kan nogal variëren. De ietwat simpele modellen (‘voor beginners’) lopen op vanaf zo’n €350. Wanneer van het toestel eigenlijk alleen met de automatische instellingen wordt gebruikt, kan er misschien beter voor een goedkopere, maar zeker ook goede compactcamera gekozen worden. Over scherpstellen, het herkennen van gezichten en focussen doen deze camera’s niet moeilijk. Foto’s die gemaakt zijn met een spiegelreflexcamera hebben meer diepte dan de foto’s gemaakt met een compact camera. Een ander voordeel is dat de lens van deze camera’s verwisseld kan worden. Hierdoor kan steeds de meeste geschikte lens voor dat moment gekozen worden. Nog een pluspunt bij dit soort camera’s is dat u zelf de controle heeft over een flink aantal instellingen. De waarden van de sluitertijd, ISO, de diafragma en de witbalans kunt u zelf geheel naar eigen inzicht instellen. Met een spiegelreflexcamera kunnen er meerdere foto’s per seconde geschoten worden. Dit kan belangrijk zijn op spannende momenten.

 • De nadelen van een spiegelreflexcamera

Een nadeel van digitale spiegelreflexcamera’s is dat ze niet zo makkelijk zijn om mee te nemen. Ze zijn groot, zwaar en kwetsbaar. De mogelijkheid om te kunnen wisselen van lens werd weliswaar als een voordeel genoemd, maar dit is dan wel een bijkomende kostenpost. Lenzen kunnen duur zijn. Dat u zelf de controle heeft over een flink aantal instellingen, betekent wel dat u hier een beetje verstand van moet hebben.

spiegelreflexcamera

De systeemcamera

 • De voordelen van een systeemcamera

Systeemcamera’s hebben een paar handige kenmerken van zowel de compact camera als van de spiegelreflexcamera in zich verenigd. Er wordt wel gesteld dat een systeemcamera het beste van twee werelden biedt. Ze zijn compact zoals een compactcamera. Dat wil zeggen: ze zijn klein en licht in gewicht. Kortom, ze hebben een handzaam formaat. Hierdoor zijn ook deze camera’s makkelijk om mee te nemen. Hun handzame formaat wordt onder meer veroorzaakt doordat er (meestal) geen opklappende spiegel op zit, zoals dat bij een spiegelreflexcamera het geval is. Wat ze weer wel hetzelfde hebben als de spiegelreflex is mogelijkheid om de lens te verwisselen. Verder heeft de systeemcamera gezichtsdetectie en ze hebben de mogelijkheid om te focussen. Als u graag gebruik maakt van de verschillende instellingen kunt u zich redelijk uitleven op de systeemcamera’s, al hebben de eenvoudigere modellen minder opties. Het is vanwege het wisselende aantal opties raadzaam om naar de instelmogelijkheden te informeren, voordat u tot aanschaf overgaat. Verder zijn systeemcamera’s makkelijker te hanteren dan de spiegelreflexcamera, doordat er iets minder opties, dus minder knopjes op zitten. Voor ongeveer €400 zijn er al goede systeemcamera’s te koop.

 • De nadelen van een systeemcamera

Het nadeel van een systeemcamera is dat hij, door de afwezigheid van een spiegel, geen zoeker heeft. Het lcd-scherm kan hier weliswaar voor gebruikt worden, maar ook hier geldt dat het gebruik van een lcd-scherm lastig is wanneer de zon fel schijnt.

Tot slot iets over de beeldsensor van de drie vergeleken camera’s

De kwaliteit van een foto wordt grotendeels bepaald door uw talent en een beetje geluk, maar ook de beeldsensor speelt hier een rol. Een beeldsensor kan beschouwd worden als een chip die in de fotocamera zit. Deze zet het opgenomen licht om in kleuren. Een grotere beeldsensor zorgt meestal voor een hogere pixel oftewel, een grotere beeldsensor zorgt voor een foto van een betere kwaliteit. Een spiegelreflexcamera zal in de meeste gevallen een grotere beeldsensor hebben dan de compact camera en als gevolg daarvan hebben die foto’s een hogere kwaliteit. Systeemcamera’s hebben doorgaans een iets kleinere beeldsensor dan de spiegelreflexcamera, maar wel een grotere dan de compactcamera.

Toevoegen aan vergelijken
Toevoegen aan vergelijken
Toevoegen aan vergelijken
2199,00
Toevoegen aan vergelijken
Toevoegen aan vergelijken
2749,00
Toevoegen aan vergelijken
799,00
Toevoegen aan vergelijken
2429,00
Toevoegen aan vergelijken
Toevoegen aan vergelijken
872,00
Toevoegen aan vergelijken

kurt

Hey bezoeker,tof dat je hier komt kijken voor advies! Mijn naam is Kurt Cools en bezit ondertussen jarenlange ervaring op het gebied van elektronica. Daarnaast ben ik enorm gepassioneerd door computers en internet. Netwerken, computers bouwen, camera beveiliging krijgen altijd mijn volle aandacht. Daarnaast koop ik graag de allernieuwste gadgets om uit te proberen. Dit is niet zo vreemd als je jarenlang technicus geweest bent om digitale tv en internet bij consumenten thuis te installeren. Verder, maar meer recent, is de zonnepanelenindustrie mij ook erg goed bekend, en waarvoor ik veel elektrisch werk doe. Dus zeer veel van mijn tijd gaat hier naartoe en die kennis wil ik graag delen. Het beetje tijd dat over is steek ik dan nog graag in tuin, spelletjes spelen en familie.Groetjes en veel plezier op deze site. Hopelijk heb je er veel aan!Kurt

   logo_onder
   De beste keuze maken bij het kiezen van kwaliteitsproducten blijft een uitdaging. We helpen je om je beter te informeren over het product voordat je het koopt. Informatie die essentieel is om de "beste" keuze te maken.

   Algemene voorwaarden | Cookies | Privacy | © 2022 – debestekeuze.be

   De beste keuze
   Logo
   Vergelijk items
   • Totaal (0)
   Vergelijken
   0