Welke soundbar kopen en waar moet je op letten, bekijk hier de tips

Soundbar voor een supersound

Door een soundbar toch goed geluid op de flatscreen

Door een soundbar toch goed geluid op de flatscreen
Een flatscreentelevisie biedt een scherp beeld. Het nadeel van zo’n platte tv is dat er geen ruimte meer is voor een goede luidspreker. De vroegere beeldbuis had met zijn enorme omvang veel meer ruimte om als klankkast voor de luidsprekers te dienen. Conclusie: een mooi scherp beeld gaat dus voorgoed ten koste van het geluid? Nee, zeker niet. De oplossing hiervoor kan gevonden worden in de aanschaf van een soundbar met eventueel een subwoofer. Een soundbar kan worden beschouwd als een extra luidspreker voor een beter geluid bij de led-televisie. De vorm is meestal smal en langwerpig. Door de lengte van minimaal 50 tot 100 centimeter en de hoogte van zo’n 10 centimeter, lijkt het op een staaf.

soundbar

Het woord ‘bar’ is Engels voor balk. Soundbars worden meestal onder de televisie geplaatst. De prijzen van soundbars lopen uiteen van ongeveer €100,- tot aan €3000,-. De duurdere exemplaren hebben meer digitale en analoge aansluitingen, zodat er andere apparaten met geluid op aangesloten kunnen worden. De muziek van bijvoorbeeld een USB-stick of het geluid van een spelcomputer worden een stuk levendiger als ze op de soundbar kunnen worden aangesloten.

Voordeel van soundbars

Veel audiosystemen leveren weliswaar goede geluidskwaliteit, maar ze bestaan uit meerdere onderdelen. Zo zijn er tenminste vier speakers, die verspreid in de kamer neergezet moeten worden. Vaak gaat dit gepaard met een wirwar aan snoeren. Soundbars hebben een subtiele vormgeving, waardoor ze niet opvallen en makkelijk weggewerkt kunnen worden. Een ander voordeel is dat ze uit maar enkele onderdelen bestaan, want binnenin de soundbar zitten de speakers. Het aansluiten is makkelijk doordat daar maar één snoer aan vastzit. De meeste subwoofers zijn draadloos.

Subwoofers voor een intens geluid

Soundbars, niet alleen de duurdere modellen, worden vaak geleverd met een subwoofer. Deze worden echter niet standaard meegeleverd. Een subwoofer is een extra luidspreker die de lage bastonen goed doet uitkomen. Dat is niet alleen hoorbaar, maar ook voelbaar. Bij een muziekstuk kunnen de lage klanken van de drum of bas hierdoor zeer intens beleefd worden. Bij een actiefilm zullen de explosies schrikbarend goed klinken. Het is dus een zeer aangename aanvulling op het geluid.

Meer over de kwaliteit van het geluid

De geluidskwaliteit wordt onder meer bepaald door de speakers. Er zitten minstens twee speakers in een soundbar unit. De toonhoogten worden verdeeld over de specifieke daarvoor bedoelde speakers. Hoe meer speakers, hoe beter het geluid dus. De mid-rangespeaker krijgt de middentonen toebedeeld. De hogere tonen gaan voor een heldere weergave naar de tweeter, oftewel een hoge tonen luidspreker. De lage tonen gaan naar de eerder genoemde subwoofer. De kwaliteit van het geluid wordt natuurlijk ook bepaald door het muziekbereik. Dit bereik moet voor de lage tonen zo laag mogelijk beginnen, zoals 25 Hz en daaronder. Voor de hoge tonen moet het zo hoog mogelijk eindigen, zoals 20 Khz en daarboven.

Tips bij de aankoop van een soundbar

Samenvattend kunnen we stellen dat er bij de aankoop gelet kan worden op:

 • De subwoofer. Zit die erbij? Het is al eerder genoemd dat soundbars wel vaak, maar niet standaard geleverd worden met subwoofers. De aanwezigheid ervan is een verrijking voor de luisterbeleving.
 • De functionaliteiten. Deze kunnen wisselen per apparaat. Om de concurrentie aan te gaan, worden de nieuwe modellen soundbars voorzien van telkens weer meer functionaliteiten. Wat vindt u belangrijk? Denk bijvoorbeeld aan USB-aansluitingen, ondersteuning van smart tv, Bluetooth en ingebouwde blu-rayspelers.
 • Uw geluidsbeleving. Het belangrijkst is dat u het geluid goed vindt en daar komt u alleen achter door het geluid daadwerkelijk te horen, voordat u het apparaat koopt.
 • De soundbar hoeft niet van hetzelfde merk als uw televisie te zijn.
Toevoegen aan vergelijken
9/10

Sonos Arc Zwart

Meer details...
699,00
Sonos Arc
Met de Sonos Arc luister je naar beter geluid bij je televisie. De soundbar beschikt over 8 woofers en 3 tweeters waardoor je vanaf iedere luisterpositie van gedetailleerd geluid geniet. Zo komt je favoriete film of serie tot leven.
Pluspunten:
 • Dolby Atmos zorgt voor zeer ruimtelijke geluidsweergave
 • Via Trueplay stem je het geluid van de soundbar perfect op je kamer af
 • Met de ingebouwde Google Assistant bedien je de soundbar met je stem
Minpunten:
 • De soundbar beschikt niet over bluetooth waarmee je jouw smartphone met de bar verbindt.
Toevoegen aan vergelijken
Toevoegen aan vergelijken
999,00
Toevoegen aan vergelijken
699,00
Toevoegen aan vergelijken
8.4/10

Sonos Ray Zwart

Meer details...
299,00
Geniet van je tv, muziek en games met deze indrukwekkend compacte soundbar.
Pluspunten:
 • Dankzij het compacte formaat van de soundbar plaats je deze ook in kleinere ruimtes, zoals de slaapkamer.
 • Voeg de soundbar toe aan het Sonos multiroom systeem en stream muziek door het hele huis.
 • Via Trueplay stem je het geluid van de soundbar af op de akoestiek van de kamer.
Minpunten:
 • De soundbar beschikt niet over een hdmi aansluiting, alleen over een optische aansluiting.
Toevoegen aan vergelijken
Toevoegen aan vergelijken
Toevoegen aan vergelijken

Sony HT-G700

306,00

kurt

Hey bezoeker,tof dat je hier komt kijken voor advies! Mijn naam is Kurt Cools en bezit ondertussen jarenlange ervaring op het gebied van elektronica. Daarnaast ben ik enorm gepassioneerd door computers en internet. Netwerken, computers bouwen, camera beveiliging krijgen altijd mijn volle aandacht. Daarnaast koop ik graag de allernieuwste gadgets om uit te proberen. Dit is niet zo vreemd als je jarenlang technicus geweest bent om digitale tv en internet bij consumenten thuis te installeren. Verder, maar meer recent, is de zonnepanelenindustrie mij ook erg goed bekend, en waarvoor ik veel elektrisch werk doe. Dus zeer veel van mijn tijd gaat hier naartoe en die kennis wil ik graag delen. Het beetje tijd dat over is steek ik dan nog graag in tuin, spelletjes spelen en familie.Groetjes en veel plezier op deze site. Hopelijk heb je er veel aan!Kurt

   logo_onder
   De beste keuze maken bij het kiezen van kwaliteitsproducten blijft een uitdaging. We helpen je om je beter te informeren over het product voordat je het koopt. Informatie die essentieel is om de "beste" keuze te maken.

   Algemene voorwaarden | Cookies | Privacy | © 2022 – debestekeuze.be

   De beste keuze
   Logo
   Vergelijk items
   • Totaal (0)
   Vergelijken
   0