Van je woning een smart home maken. Hoe doe je dat?

Met de digitalisering van de wereld kan ons huis niet langer achterblijven. Naast smartphones, tablets, zelfrijdende auto’s en smart locks zijn er ook producten die van je normale huis een “Smart Home” maken. Een Smart Home maakt het leven in huis een stuk gemakkelijker. In België groeit de belangstelling voor de Smart Home daarom gestaag en 1 op de 5 mensen is hier al bekend met het begrip. Iedereen kan van zijn huis een Smart Home maken met een paar gemakkelijk te installeren producten, ook jij.

Smart Home producten

In een Smart Home, het “slimme huis”, zijn elektronische apparaten verbonden met het thuisnetwerk (wifi) en voeren geautomatiseerde taken uit. Dit kan van alles zijn, van automatisch de rolluiken omhoog of omlaag doen tot op stemcommando de lichten dimmen of een andere kleur geven. De mogelijkheden zijn bijna oneindig.

smart home

Slimme verlichting

Met slimme verlichting hoef je nooit meer op te staan om een lamp aan te doen. Alle lampen worden bediend vanaf de app op je telefoon. Je creëert hiermee de ideale sfeer door de lichten de perfecte kleur en helderheid te geven. Je kunt de verlichting ook besturen als je niet thuis bent, als je vergeten bent de lampen uit te doen of om de indruk te geven dat er iemand thuis.

Zoek naar de beste slimme verlichting

Slimme stopcontacten

Dit is misschien wel de eenvoudigste maar ook slimste van alle oplossingen. Stop de slimme stopcontact in een bestaande stopcontact en je maakt van een normaal apparaat een slim apparaat. Je kunt nu op afstand bepalen wanneer de smart stopcontact aan of uit gaat. Dus een normale waterkoker tover je zo om in een slimme waterkoker, of koffiezetapparaat, radio, televisie, enzovoorts. Zet het apparaat aan en sluit hem aan op het slimme stopcontact. Dit helpt je bovendien om onnodig stroomverbruik door apparaten in stand-by modus te voorkomen.

Zoek naar de beste slimme stopcontacten

Slimme verwarming

Met een slimme thermostaat kun je de verwarming op afstand besturen en elke kamer individueel op de gewenste temperatuur brengen. De temperatuur wordt verlaagd als er niemand thuis is of wanneer iedereen naar bed gaat. Zo verbruik je nooit onnodig veel energie. Als het tijd is om op te staan, of vlak voordat je thuis komt uit werk wordt de temperatuur verhoogd zodat je er warm bij zit.

Slimme deurbel

Met een slimme deurbel wordt je op afstand verwittigd dat er iemand voor de deur staat. Ze zijn er in veel verschillende vormen en maten, de meeste met een camera en intercom. Je kunt dan direct zien wie er aanbelt en met hen praten. Dit alles op afstand en of je nou thuis bent of niet. Veel modellen detecteren ook beweging en nemen dit op zodat je het later weer kunt zien. Met “area blocking”, gebied blokkering, kun je gebieden die de camera ziet afschermen. Op die manier worden bijvoorbeeld niet de auto’s die op de weg langsrijden opgenomen.

Zoek naar de beste slimme deurbellen

Slimme beveiliging

De slimme beveiliging houdt je huis niet alleen veilig tegen inbrekers maar waarschuwt je ook bij brand of een te hoge koolstofmonoxide (CO) concentratie in het huis. Hiervoor zijn smart camera’s, rookmelders en andere producten verkrijgbaar die je meteen op de hoogte stellen als er iets mis is. Met een druk op de knop wordt je dan ook meteen verbonden met de hulpdiensten, want elke seconde telt.

Zoek naar de beste slimme camera’s
Zoek naar de beste slimme rookmelders

Slimme woonkamer

Naast slimme verlichting vinden we in de woonkamer natuurlijk smart speakers en de smart TV. Je kunt de speaker met je stem bedienen om het volume aan te passen maar ook om iets op te zoeken op het internet. De speaker zal je dan met haar eigen stem beantwoorden. Het mooie aan smart speakers is dat ze ook bepaalde andere slimme producten kunnen aansturen. Je kunt dan met je stem ook de slimme verlichting aanpassen, slimme stopcontacten aan en uit zetten, enzovoorts.

Als je echt wil genieten van een home cinema set, met misschien ook een gaming console erbij dan is een Smart TV het product voor je Smart Home. Een Smart TV kan veel meer dan een normale flatscreen. Hij wordt direct verbonden met het thuisnetwerk en je kunt apps via de Smart TV downloaden. Op die manier wordt Netflix kijken direct via de televisie nog gemakkelijker. Er zijn ook Smart TV’s die je met je stem kunt bedienen zodat je de afstandsbediening ook niet meer nodig bent.

Zoek naar de beste Smart Speakers
Zoek naar de beste Smart TV’s

Slimme slaapkamer

Slimme producten kunnen bijdragen aan een goede nachtrust. Met een slimme schakelaar hoef je je bed niet meer uit om het licht aan of uit te doen. De slimme rolluiken gaan automatisch open of dicht op een bepaalde tijd of wanneer jij daar de opdracht toe geeft. Zo kun je je slaapkamer perfect verduisteren voor een diepere nachtrust en weer licht toelaten als je wakker wordt.

Over licht en wakker worden gesproken, de slimme wekker maakt je geleidelijk wakker door steeds sterker licht uit te stralen. Dit gaat gepaard met natuurgeluiden. De wekker bootst een zonsopgang na en dit maakt je lichaam op een natuurlijke manier wakker. Veel beter dan plotseling uit je slaap te worden gerukt door een normale wekker.

Zoek naar de beste slimme schakelaars
Zoek naar de beste slimme rolluiken
Zoek naar de beste slimme wekkers

Slimme keuken

In de slimme keuken staan slimme producten die het koken plezieriger maken. Slimme koelkasten zijn er in veel soorten en maten. Ze houden je eten langer vers door het koelgedeelte en het vriesvak apart te koelen. Ook zetten ze koelkracht bij als je de deur opent, precies genoeg zodat de temperatuur in de koelkast precies hetzelfde blijft.

Slimme ovens en slimme koffiezetapparaten kun je op afstand of op tijd bedienen. Zo staat je maaltijd warm in de oven als je thuiskomt of wordt je ‘s morgens begroet met de geur van vers gezette koffie.

Zoek naar de beste slimme koelkasten
Zoek naar de beste slimme ovens
Zoek naar de beste slimme koffiezetapparaten

Robot stofzuigers

Waarom nog zelf je kamers stofzuigen? Robot stofzuigers houden je huis netjes stofvrij door met regelmaat en volledig automatisch de kamer te stofzuigen. Sommige kunnen zelfs dweilen. Als de accu bijna leeg is gaan ze uit zichzelf terug naar het laadstation.

Zoek naar de beste robot stofzuigers

Basisstation

Een basisstation is een centrale controller die meerdere slimme apparaten in het huis aanstuurt. Je bent dan geen verschillende apps meer nodig om alle apparaten in huis aan te sturen. Als je je Smart Home helemaal af wilt maken is een basisstation dus een waardevolle toevoeging. Kijk wel of alle slimme apparaten die je al hebt gekocht wel kunnen communiceren met het basisstation dat je wilt aanschaffen.

Zoek naar de beste Smart Home basisstations

Is een Smart Home moeilijk?

Van je huis een Smart Home maken is niet moeilijker dan gewone elektronische producten installeren. Na de installatie download je de opgegeven app op je telefoon en voer je de instructies uit op je scherm. Hiermee verbindt je het product aan je wifi en stel je de gewenste instellingen in. Als de producten geïnstalleerd zijn maken slimme producten het wonen in je huis juist makkelijker.

De duurzaamheid van een Smart Home

Duurzaam wonen en een Smart Home gaan hand in hand. De lichten en andere apparaten gaan automatisch op tijd uit waardoor je geen stroom verspilt. Slimme stopcontacten meten het verbruik en laten je geïnformeerde keuzes maken over wanneer je welke apparaten aanzet. Je krijgt met slimme verlichting ook meteen LED lampen die veel minder verbruiken en veel langer meegaan dan de oude gloeilampen.

Kost een Smart Home veel?

Slimme producten worden steeds betaalbaarder. Bovendien hoef je niet meteen alle apparaten en alle verlichting in je woning te vervangen met slimme producten. Je kunt al beginnen met slimme stopcontacten of slimme verlichting voor ongeveer 50,- tot 60,-. De meeste mensen die beginnen met een simpel slim apparaat kopen kort daarna nog andere slimme producten.

Je kunt dus goedkoop beginnen en gaandeweg van je huis een volledige Smart Home maken.

Toevoegen aan vergelijken

Imou A1

Toevoegen aan vergelijken
64,99
Toevoegen aan vergelijken
Toevoegen aan vergelijken
Toevoegen aan vergelijken
Toevoegen aan vergelijken
Toevoegen aan vergelijken

kurt

Hey bezoeker,tof dat je hier komt kijken voor advies! Mijn naam is Kurt Cools en bezit ondertussen jarenlange ervaring op het gebied van elektronica. Daarnaast ben ik enorm gepassioneerd door computers en internet. Netwerken, computers bouwen, camera beveiliging krijgen altijd mijn volle aandacht. Daarnaast koop ik graag de allernieuwste gadgets om uit te proberen. Dit is niet zo vreemd als je jarenlang technicus geweest bent om digitale tv en internet bij consumenten thuis te installeren. Verder, maar meer recent, is de zonnepanelenindustrie mij ook erg goed bekend, en waarvoor ik veel elektrisch werk doe. Dus zeer veel van mijn tijd gaat hier naartoe en die kennis wil ik graag delen. Het beetje tijd dat over is steek ik dan nog graag in tuin, spelletjes spelen en familie.Groetjes en veel plezier op deze site. Hopelijk heb je er veel aan!Kurt

   De beste keuze voor 2022

   logo_onder
   De beste keuze maken bij het kiezen van kwaliteitsproducten blijft een uitdaging. We helpen je om je beter te informeren over het product voordat je het koopt. Informatie die essentieel is om de "beste" keuze te maken.

   Algemene voorwaarden | Cookies | Privacy | © 2022 – debestekeuze.be

   De beste keuze
   Logo
   Vergelijk items
   • Totaal (0)
   Vergelijken
   0