Wat is een IP camera en welke IP-camera kies ik?

Een IP camera is een netwerkcamera dat gebruik maakt van het internet om videobeelden en soms ook geluid te streamen. Het beeldmateriaal kan dan overal ter wereld bekeken worden, op een andere computer of via een tablet of smartphone. Dit maakt de IP camera een populaire keuze als het gaat om de beveiliging van een huis of bedrijf. Maar deze netwerkcamera’s hebben ook een aantal andere voordelen ten opzichte van analoge systemen.

Hoge resolutie

De nauwkeurigheid van digitale camera’s wordt uitgedrukt in megapixel (MP). Dit is het aantal pixels dat de beeldsensor bevat. Hoe meer pixels, hoe groter het detail. Een IP camera van 8 megapixel geeft glashelder beeld. Maar ook als je het beeld uitvergroot zullen IP camera beelden met een hoge resolutie nog steeds erg scherp blijven. Anders dan met analoge camera’s zijn reeds vastgelegde beelden uit te vergroten zonder te veel scherpte verlies.

IP-camera-installeren

Bewegingen detecteren

Veel IP camera’s kunnen ook bewegingen detecteren. De camera neemt dan snapshots van de bewegende beelden en meldt dit meteen. Je kunt dan op afstand bekijken wat de camera heeft gezien. Om te voorkomen dat je voor niks wordt gewaarschuwd, door bijvoorbeeld passerende auto’s, kun je bepaalde gebieden die de camera ziet uitsluiten van detectie. Het is ook verstandig om deze functie niet te gebruiken op plekken waar huisdieren rondlopen.

Bewegingen detecteren

Veel IP camera’s kunnen ook bewegingen detecteren. De camera neemt dan snapshots van de bewegende beelden en meldt dit meteen. Je kunt dan op afstand bekijken wat de camera heeft gezien. Om te voorkomen dat je voor niks wordt gewaarschuwd, door bijvoorbeeld passerende auto’s, kun je bepaalde gebieden die de camera ziet uitsluiten van detectie. Het is ook verstandig om deze functie niet te gebruiken op plekken waar huisdieren rondlopen.

Nachtzicht en infrarood

Sommige IP camera’s zijn uitgerust met een nachtzicht camera. De meest voorkomende hiervan zijn infrarood camera’s. Ze zijn vaak te herkennen aan de donker rode LED lampjes rondom de cameralens. Deze schijnen, als het donker is, onzichtbaar infrarood licht uit. Het menselijk oog kan dit niet zien, maar de beeldsensor van de camera wel. Het resultaat is een zwart-wit maar geheel helder beeld van wat er in het donker gebeurt. Een duurdere optie is “thermal imaging”, thermische camera’s. Deze registreren warmte waardoor mensen, maar ook dieren en auto’s, hel wit gekleurd worden weergegeven terwijl de achtergrond nagenoeg donker blijft.

3 IP cameras scaled

Soorten IP camera’s

Let bij de aankoop goed op de toepassing van de desbetreffende camera. De ene camera is de andere niet dus waar ga je de IP camera plaatsen?

IP camera voor binnen

Een IP camera voor binnen is ideaal om je eigendommen in huis of een bedrijfspand in de gaten te houden. Je kunt op afstand meekijken en je wordt gewaarschuwd als er iemand binnenkomt. Camera’s worden binnen ook veel gebruikt als observatiemiddel, bijvoorbeeld als nanny cam op de kinderkamer of om huisdieren in de gaten te houden.

IP camera voor buiten

Een camera die buiten hangt is watervast en van extra stevige constructie. Hierdoor is hij beter bestand tegen de weersinvloeden en is het moeilijker om hem gewoonweg te vernielen. Hierdoor houdt je de omgeving rond het huis of bedrijf goed in de gaten. Omdat er buiten veel beweging is zijn bewegingsdetectoren vaak niet effectief. Hiervoor is een thermische camera veel geschikter. Deze maakt een veel beter onderscheid tussen een beweging dat mogelijk een persoon is en bewegingen veroorzaakt door de wind.

Wifi camera

Deze camera’s worden verbonden met het wifi netwerk. Je bent hiermee dus geen ethernet kabel (UTP) nodig om ze aan te sluiten, alleen een stroomkabel. Een wifi camera is daarmee gemakkelijk aangesloten en in bedrijf genomen. Hij is ideaal als je geen extra kabels wilt trekken. Zorg er wel voor dat de camera binnen bereik is van je wifi signaal.

PoE camera

Een Power over Ethernet (PoE) camera krijgt zowel zijn stroom als zijn internetverbinding via de stroomkabel. Een PoE camera combineert daarmee het beste van twee werelden: geen extra kabels nodig maar een veel snellere verbinding als via wifi.

Pan Tilt camera

Een Pan Tilt (PT) camera kan bewogen worden op afstand. Je kunt de camera draaien (panning) en omhoog of omlaag richten (tilting). Op deze manier kan een camera een veel groter gebied bewaken dan een camera die niet bewogen kan worden. PT camera’s kun je vaak herkennen aan de glazen bol waar ze in zitten. Deze behuizing beschermt de bewegende onderdelen van de camera. Er bestaan ook PT camera’s die niet alleen beweging detecteren maar ook volgen. Dit zogenaamde “autotracking” volgt bewegingen van personen, fietsers of auto’s automatisch.

Slimme camera

De IP camera wordt steeds slimmer. Geavanceerde software stelt camera’s in staat om veel dingen zelf te doen en om de omgeving zelf in de gaten te houden. Zo zijn er slimme camera’s die zelf inzoomen op verdachte omstandigheden, die gezichten herkennen en die andere camera’s kunnen activeren of richten op een plek waar hij iets verdachts heeft gezien. Een populair Smart Home product is de slimme deurbel camera die in de gaten houdt wat er buiten de deur gebeurt.

Netwerkbeveiliging van IP camera’s

Een onbeveiligd netwerkcamera dat aangesloten is op het internet is vatbaar voor hackers. Dit is vooral een probleem met goedkope camera’s, vaak van Chinese makelij. De beveiligingssleutels van deze goedkope camera’s zijn al bij hackers bekend en inbreken is dan zo gebeurt. Ook met duurdere IP camera’s kunnen anderen meekijken als je de standaard wachtwoord en gebruikersnaam niet aanpast. Gebruik hiervoor een sterk wachtwoord bestaande uit willekeurige letters, cijfers en leestekens. Schrijf deze op en leg hem op een geheime plek in het huis of bedrijf. Dan staat een inbreker al op de camera voordat hij bij het wachtwoord kan komen.

IP camera’s als observatie

IP camera’s worden veel ingezet als passieve observatie. Dat betekent dat je alleen mee wilt kunnen kijken om te zien of alles nog in orde is. Een goed voorbeeld hiervan is in de slaapkamer van je kind of kinderen. Ook worden ze opgehangen in broedkamers en stallen. Voor al deze toepassingen is een wifi camera met infrarood nachtzicht een goede keuze.

IP camera’s als camerabewaking

Als camerabewaking tegen inbrekers ben je een systeem nodig waarbij je niet de hele tijd zelf hoeft te observeren. De IP camera neemt alles op zodat je dit later terug kunt zien. Maar hij kan natuurlijk nog veel meer. Een IP camera dat beschikt over bewegingsdetectie informeert je bij onraad zodat je de beelden direct kunt beoordelen. Je kunt daarnaast voor binnen of buitencamera’s kiezen, al naar gelang wat je wilt bewaken. Voor buiten zijn thermische PT camera’s de beste optie die je hebt. Deze nemen niet alleen passief op, ze kunnen een groot gebied bewaken en met thermal imaging nemen ze geen onbeduidende bewegingen op.

Je vindt de beste IP-camera bij De Beste Keuze

Toevoegen aan vergelijken
68,99
Toevoegen aan vergelijken
399,99
Toevoegen aan vergelijken
469,00
Toevoegen aan vergelijken
485,00
Toevoegen aan vergelijken
813,00
Toevoegen aan vergelijken
584,00
Toevoegen aan vergelijken
839,00
Toevoegen aan vergelijken
Toevoegen aan vergelijken
Toevoegen aan vergelijken

kurt

Hey bezoeker,tof dat je hier komt kijken voor advies! Mijn naam is Kurt Cools en bezit ondertussen jarenlange ervaring op het gebied van elektronica. Daarnaast ben ik enorm gepassioneerd door computers en internet. Netwerken, computers bouwen, camera beveiliging krijgen altijd mijn volle aandacht. Daarnaast koop ik graag de allernieuwste gadgets om uit te proberen. Dit is niet zo vreemd als je jarenlang technicus geweest bent om digitale tv en internet bij consumenten thuis te installeren. Verder, maar meer recent, is de zonnepanelenindustrie mij ook erg goed bekend, en waarvoor ik veel elektrisch werk doe. Blijf vooral genieten van deze website, want hij kan u veel voordelen opleveren!Kurt

   logo_onder
   De beste keuze maken bij het kiezen van kwaliteitsproducten blijft een uitdaging. We helpen je om je beter te informeren over het product voordat je het koopt. Informatie die essentieel is om de "beste" keuze te maken.

   Algemeen

   Algemene voorwaarden | Cookies | Privacy | © 2023 – debestekeuze.be

   De beste keuze
   Logo
   Vergelijk items
   • Totaal (0)
   Vergelijken
   0
   Index