Welke laptop heb ik nodig? Tips en advies voor de beste laptop.

De veelzijdigheid van de laptop maakt hem erg populair en ze zijn er in veel verschillende maten en prijsklassen. Hoe kies je daaruit de beste laptop voor jou? In dit artikel leggen we je uit waar je op moet letten bij het aanschaffen van een nieuwe laptop. We geven je advies en tips over welke specificaties je nodig bent, welke hardware er in een laptop zit en welke types laptops er zijn.

Inhoudsopgave

Welke laptop is de beste voor jou?

Om er achter te komen welke laptop jij nodigt bent moet je beginnen met het beantwoorden van twee vragen: wat wil je met je laptop gaan doen en hoe hoog is je budget? Laptops zijn handig en draagbaar, maar de hardware verwisselen gaat niet zo gemakkelijk als bij desktop PC’s. Je moet daarom vooral bij een laptop kijken naar waar je hem voor gaat gebruiken, nu en in de toekomst.

Wat wil je met je laptop gaan doen?

Laptops kun je indelen in categorieën. De hardware die de fabrikant uitkiest is geschikt voor een bepaald takenpakket. Dit bepaalt ook voor een hoge mate de prijs van de laptop. Eenvoudige laptops zoals deze Acer Aspire 3 zijn geschikt voor browsen op het internet en het gebruik van tekstverwerkings- en rekenprogramma’s zoals Windows Word, OpenOffice en Excel. Duurdere en dus beter uitgeruste laptops kunnen meer. Als je deze extra functionaliteit niet nodig bent, volstaat een goedkopere, degelijke laptop. We kunnen laptops in 3 categorieën indelen:

de beste keuze laptop
 • Functionele Laptops: deze laptops bieden genoeg om te kunnen surfen op het internet en om de basistaken zoals teksten schrijven en werken met spreadsheets uit te kunnen voeren. Ultrabooks, netbooks en Chromebooks vallen hier ook onder.
 • Multifunctionele Laptops: met deze laptops kun je naast de basistaken bijvoorbeeld ook films in HD streamen, foto’s bewerken in Photoshop of (online) games zonder problemen spelen.
 • Gaming Laptops: dit zijn de echte krachtpatsers onder de laptops. Als je één computer zoekt die je zowel op werk of school kunt gebruiken en daarnaast ook intensief mee wilt gamen dan zoek je een gaming laptop. De krachtige hardware doet niet onder voor een gaming PC maar de laptop blijft draagbaar.

Hoeveel mag de laptop kosten?

Nu je ongeveer weet wat je verlangt van een laptop moet je gaan beslissen hoeveel hij mag gaan kosten. Laptops die hogere prestaties leveren kosten meer, maar binnen de hierboven genoemde categorieën varieert de prijs ook sterk. Goedkoper hoeft niet van mindere kwaliteit te betekenen. Bij hardware betaal je vaak voor de prestaties, waarbij de kwaliteit hetzelfde blijft. Een Intel i3 processor is zwakker in prestaties dan een Intel i7 processor, maar de bouwkwaliteit is nagenoeg dezelfde.

 • Tot 500 euro: voor een functionele laptop varieert de prijs tussen de 250,- en 450,-. De goedkopere zullen niet zo goed zijn in multitasking terwijl de duurdere ook geschikt zijn voor het streamen van films in HD en om lichte games mee te spelen.
 • Tot 1000 euro: multifunctionele laptops zijn er al tussen de 500,- en 800,-. Voor 500,- heb je een goed, veelzijdig werkpaard waar je al je werk op kunt doen. Richting de 800,- krijg je een groter scherm, kun je sneller internetten en games lopen beter. Multifunctionele laptops boven de 800,- zijn uitgerust met verbeterde randapparatuur, zoals een accu die meer dan 12 uur lang meegaat.

Tot 2000 euro: ben je bereid meer dan 1000,- uit te geven, dan kom je gaming laptops en hoogwaardige multifunctionele laptops zoals de MacBook Air MGN63FN tegen. Deze laptops zijn net zo goed als desktop PC’s van bijna dezelfde prijsklasse. Je koopt deze laptops omdat je een krachtige machine nodig bent voor je werk of opleiding, of omdat je serieus wilt gamen. Uiteraard hoeft het bij 2000,- niet te blijven en zijn er nog duurdere modellen.

Welke hardware heb je nodig in een laptop?

Nu je een inzicht hebt in wat je verlangt van je laptop en wat je daarvoor uit wilt geven, gaan we wat dieper in op de hardware keuzes die er zijn. Deze zal in grote mate de prestaties van de laptop bepalen. De drie belangrijkste interne onderdelen zijn de processor, de grafische kaart en de opslag.

PrestatiesProcessorGrafische KaartOpslag
FunctioneelIntel i3 / AMD A8IntegratedFlash/SSD
MultifunctioneelIntel i5 / AMD A10AMD RyzenSSD + HDD
Hoge PrestatiesIntel i7 of i9GeForce RTX512gb SSD

Een hogere prijsklasse betekent vaak dat je hardware met hogere prestaties krijgt.
Maar er zijn veel uitzonderingen op deze regel. Zo vind je in sommige middenklasse modellen zoals deze HP Pavilion 15 toch een grote SSD opslag van 512 gigabyte.

Waar moet je op letten met een laptop?

Je komt op het punt aan om een nieuwe laptop te gaan kopen en je weet wat je wilt. Maar nog steeds is de keuze groot; er zijn veel merken, verschillende hardware fabrikanten en besturingssystemen. Hoe maak je daar een keuze tussen? Ook daarvoor hebben we het nodige advies voor je.

computer-laptopSchermgrootte

Het scherm is vaak het eerste dat opvalt aan een laptop. Een groter scherm oogt mooier maar maakt de laptop ook duurder. Een te klein scherm maakt lezen op het scherm weer moeilijker. Welk scherm bij jou past is geheel een persoonlijke voorkeur.

Merk laptop

Welk merk je koopt maakt qua kwaliteit niet zo heel veel meer uit. Acer, Asus en HP doen voor elkaar niet veel onder. Lenovo is een budgetmerk uit China die zich specialiseert in lage en middenklasse laptops en is in dat segment ook niet minderwaardig aan de Westerse merken. Waar je met je merkkeuze vooral op moet letten is het besturingssysteem. Apple en Chrome komen met hun eigen besturingssystemen en aparte randapparatuur.

Voldoende werkgeheugen (RAM)

Werkgeheugen bepaald hoeveel programma’s je tegelijkertijd geopend kunt hebben. Ook ligt dit aan de zwaarte en complexiteit per programma. Voor een functionele laptop is 4 gigabyte RAM het noodzakelijke. De meeste laptops komen toereikend uitgerust met 8GB. Als je wilt gaan gamen of beeldbewerkingssoftware wilt gaan gebruiken is 12GB aan RAM geheugen de betere keuze.

Accuduur

Hoe lang kan de laptop op accustroom functioneren en is dit genoeg voor jouw doeleinden? De accu is een onderdeel waar een merk extra aandacht aan kan besteden, of juist daarop kan bezuinigen.

Hardware fabrikant: AMD, Intel, Nvidea

Er zijn drie grote spelers op het gebied van hardware fabrikanten: dit zijn Intel, AMD en Nvidea (GeForce). Als het gaat om kwaliteit steekt geen van de drie boven de anderen uit.

 • Intel: maakt processors en integrated graphics. In het hogere segment voor hele snelle laptops zijn de Intel i7 en Intel i9 processoren de meest populaire keuzes. Intel is geen grote producent van grafische kaarten en hun “integrated graphics” zijn alleen genoeg voor de meeste functionele bezigheden.
 • AMD: maakt zowel processors als grafische kaarten van hoge kwaliteit. AMD is erg populair in het middensegment vanwege zijn betaalbaarheid en vergelijkbare prestaties met Intel en GeForce.
 • Nvidea GeForce: maakt grafische kaarten die doorgaans bedoeld zijn voor gaming. Als je een high-end grafische kaart zoekt dan zijn de GeForce RTX kaarten de beste op de markt.

Het besturingssysteem: Windows, Apple of Chrome?

Laptops komen voorgeïnstalleerd met Windows, Apple of Chrome. Als je laptop niet van het merk Apple of Chrome is dan komt hij altijd met Windows geïnstalleerd. Windows is veelzijdig en universeel toepasbaar. Apple machines zijn duurder maar het besturingssysteem is erg gebruiksvriendelijk. Ook is de Apple randapparatuur van hogere kwaliteit. Chrome is erg goedkoop, maar het systeem is simplistisch en volledig gericht op Google producten.

De beste laptops voor jou

Weet jij nu welke laptop het beste bij je past? We hebben hieronder een lijst van functionele, multifunctionele en high-end laptops voor je bij elkaar gezet.

kurt

Hey bezoeker,tof dat je hier komt kijken voor advies! Mijn naam is Kurt Cools en bezit ondertussen jarenlange ervaring op het gebied van elektronica. Daarnaast ben ik enorm gepassioneerd door computers en internet. Netwerken, computers bouwen, camera beveiliging krijgen altijd mijn volle aandacht. Daarnaast koop ik graag de allernieuwste gadgets om uit te proberen. Dit is niet zo vreemd als je jarenlang technicus geweest bent om digitale tv en internet bij consumenten thuis te installeren. Verder, maar meer recent, is de zonnepanelenindustrie mij ook erg goed bekend, en waarvoor ik veel elektrisch werk doe. Blijf vooral genieten van deze website, want hij kan u veel voordelen opleveren!Kurt

   logo_onder
   De beste keuze maken bij het kiezen van kwaliteitsproducten blijft een uitdaging. We helpen je om je beter te informeren over het product voordat je het koopt. Informatie die essentieel is om de "beste" keuze te maken.

   Algemeen

   Algemene voorwaarden | Cookies | Privacy | © 2023 – debestekeuze.be

   De beste keuze
   Logo
   Vergelijk items
   • Totaal (0)
   Vergelijken
   0

   Inhoudsopgave

   Index