De beste en leukste gezelschapsspellen

Bordspellen zijn een geweldige manier om plezier te hebben met vrienden en familie. Of je nu op zoek bent naar iets om te spelen tijdens een spelletjesavond, er is geen tekort aan bordspellen. Van klassieke favorieten als Monopoly en Scrabble tot moderne hits als Catan en Ticket To Ride, er is voor elk wat wils. In dit artikel bekijken we enkele van de beste bordspellen die er zijn, zodat je het perfecte spel kunt vinden voor je volgende spelletjesavond.

De leukste bordspellen

Wat is er nou leuker dan het spelen van een bordspel met je familie of vrienden. Met de kinderen een rondje Monopoly met daarbij limonade en koekje op woensdagmiddag? Of een potje Risk met je vrienden met daarbij natuurlijk een biertje en wat chips op vrijdagavond? Voor elke leeftijd is er wel een spel en iedereen heeft goede verhalen over een goede pot of een slechte verliezer. Ook heeft elke familie wel een notoire valsspeler en iemand die net iets te fanatiek is. Kortom, iedereen houdt van bordspellen, maar er zijn er zoveel dus welke moet je kiezen.

familiespellen
De beste en leukste gezelschapsspellen

Wellicht wil jij eens een nieuw bordspel voor jezelf kopen of voor een familielid of vriend. Het kan zomaar een heel jong iemand zijn of iemand van dezelfde leeftijd. Om jou te helpen met het vinden van het juiste spel voor de situatie waar jij je in bevind, bespreken we diverse bordspellen die allemaal als beste bordspel benoemd kunnen worden. Eerst bespreken we de oude, maar zeker gouden klassiekers. Daarna kijken we naar een paar nieuwe spellen, die de afgelopen jaren een snelle opkomst hebben gemaakt.

De klassiekers: Monopoly, Kolonisten en Risk

Tot de drie meest gespeelde gezelschapsspellen aller tijden behoren Monopoly, Kolonisten van Catan en Risk. Alle drie de spellen zijn in vele soorten versies en edities uitgekomen. Hoewel ze geen introductie behoeven leggen we zeggen toch even uit zodat het duidelijk wordt waarom ze zo geliefd zijn.

het klassieke bordspel monopoly

monopoly
9.4
Een van de best verkochte bordspellen ter wereld is Monopoly.

Bij Monopoly gaat het om het bezitten van zoveel mogelijk vastgoed om zo de andere spelers blut te spelen. In dit spel ben jij een vastgoedhandelaar in Nederland, Europa, de wereld of elke mogelijke denkbare plek waar nu een editie voor is. Het spel draait om een strategie en een goede portie geluk. De speler die overblijft waar de anderen failliet zijn gegaan wint. Tegenwoordig zijn er edities met bankpasjes en allerlei andere nieuwe aspecten. Hoewel de nieuwe versies voor nieuw enthousiasme zorgen, blijft het spel precies hetzelfde en werkt het na zoveel jaren nog steeds fantastisch.


De tweede klassieker is handelsspel de kolonisten van catan. Bij dit spel gaat het om het bouwen van straatjes, dorpjes en steden om zou jouw kolonie op te bouwen. Wie dit het snelst doet en zo een aantal x-aantal punten behaalt wint. Je kan snel bouwen door het verkrijgen van grondstoffen en hierin zit het strategische element van het spel. Ook voor de Kolonisten zijn allerlei uitbreidingen en edities voor de echte fans beschikbaar. Wanneer je dit spel nog niet kent of aan een jong iemand geeft, dan is het altijd veilig om met de normale en niet uitgebreide versie te gaan. Dit is per slot van rekening de bron van het succes.

Tot slot in de categorie klassiekers kijken we naar Risk. Dit spel kent eigenlijk vrij weinig nieuwe versies, maar is een aantal keer uitgebracht in een meer moderne versie. In het spel sta jij aan het hoofd van een mondiaal leger en het is jouw doel om enkele of alle continenten op de wereld te veroveren. Je wint landen/regio’s door anderen aan te vallen. De gevechten vinden plaats met dobbelstenen, wie er hoger gooit wint en speelt zo legers van de tegenstander weg. Dit spel leidt nog wel eens tot een fixe ruzie, dus wees voorbereid. Al met al ben je al weken zoet met deze toppers, maar wellicht ken je ze al en wil je wel eens wat nieuws proberen. In dat geval vind je een aantal nieuwe prachtige spellen hieronder.

Risk - Bordspel

★★★★★
39,99  in voorraad
Bol.com
Bijgewerkt op 16 april 2024 20:11

De nieuwe toppers voor gezelschapsspellen

Jaarlijks worden er nog steeds ongelofelijk veel gezelschapsspellen uitgebracht en een aantal van deze spellen worden zeer populair. Om zoveel mogelijk spellen te bespreken behandelen we ook een aantal categorieën.

De eerste hiervan is quizspellen. Bijna alle succesvolle televisiequizzen zijn ook uitgebracht in bordspel vorm. Sommigen van deze zijn ook zeer succesvol geworden zoals De Slimste Mens. Ook Weekend Miljonairs en klassiekers zoals Ik hou van zijn niet meer weg te denken uit de bordspellenmarkt. Wanneer je voor iemand een spel moet kopen, die fan is van één van deze programma’s, dan maak je deze persoon erg blij met deze spellen.

Top 5 gezelsschapsspellen

Om je te helpen, hebben we een lijst samengesteld met enkele van de beste gezelschapsspellen die momenteel te koop zijn. Van klassieke favorieten zoals Monopoly en Scrabble tot moderne klassiekers zoals Catan en Ticket To Ride, er is voor elk wat wils in deze selectie. Dus pak je vrienden of familieleden en bereid je voor op urenlang speelplezier!

Legspel carcasonne

bordspel-carcassonne
Legspel carcasonne

Natuurlijk zijn er ook nieuwe spellen die helemaal nieuw bedacht zijn. Een mooi voorbeeld hiervan is Carcassonne. In dit spel bouw je als het ware je eigen bord. Het spel bestaat uit allemaal plaatjes waar je een weg, een rivier, een kasteel en andere elementen ziet staan. Het is aan jou de taak met jouw medespelers om de plaatjes aan elkaar te leggen en zo punten te scoren. Elke keer dat je het speelt, zal het spel zich anders ontwikkelen en dat maakt het zo spannend.

Ook het spel Codenames is een nieuwe hit. In dit spel moet je met een medespeler communiceren via één codewoord. Jij benoemt het woord en met dit woord probeer jij jouw medespeler te vertellen welke woorden op het bord hij moet aanwijzen. Dit gaat natuurlijk vaak genoeg fout en dat maakt het spel erg spannend en ook hilarisch. Van dit spel zijn er al meerdere versies beschikbaar dus als je zelf ook fan bent, dan kan je zo de extra versies kopen.

Bordspel 30 seconds

Verder is er een spel, namelijk 30 seconds, al een aantal jaar op de markt en niet meer weg te denken. Dit spel is meer verkocht dan de oude klassiekers in de afgelopen jaren. In dit spel speel je weer in een team en je krijgt een kaartje met daarop vijf namen, dingen, steden of wat dan ook. Het is aan jou de taak om in 30 seconden deze vijf zaken aan jouw partner te beschrijven. Het aantal zaken wat jouw partner raadt, betekent het aantal stappen dat je mag zetten. Wie als eerste het parcours heeft afgelegd wint. Dit spel gaat om vlug denken, maar ook elkaar goed denken: waar denkt deze persoon aan als ik dit zeg? Ook voor dit spel zijn er meerdere versies met bijvoorbeeld nieuwe kaartjes zodat je altijd door kan spelen. Ook is er een editie voor jonge kinderen zodat de hele familie altijd mee kan spelen.

Wanneer je één van de genoemde spellen koopt, dan garanderen wij jou dat je verslaafd raakt en elke avond wil spelen. Zo goed zijn deze spellen en zo goed zitten ze in elkaar. Ook maak je elk persoon aan wie je het geeft erg blij.

Het vinden van de beste gezelschapsspellen

Hoewel je nu een aantal goede ideeën hebt van de beste gezelschapsspellen, blijft het moeilijk om een spel voor iemand te kiezen. Daarom sluiten wij af met een aantal goede tips.

Ten eerste zit je altijd goed als de gene voor je dit spel koopt gewoon een bordspel freak is. Sommige mensen worden gewoon blij van elk spel en in dat geval zit je zeker goed. Echter, wanneer de persoon in kwestie wat kieskeuriger is, dan moet je toch even wat verder denken. Houdt deze persoon van strategie, varia of gewoon veel lol? In het geval van strategie is een spel als Monopoly, Risk en Kolonisten leuk.

Voor varia moet je bij de quizspellen zijn of wellicht 30 Seconds. Voor veel lol is Carcassonne of een spel als Codenames zeer geschikt. Bij dit soort spellen zorgen problemen in de communicatie altijd voor veel gelach.

Kortom, denk na wat de persoon aan wie je het spel gaat geven leuk vindt en kies op basis daarvan één van deze succesvolle spellen uit. Ze zijn zo goed dat je in ieder geval deze persoon altijd blij maakt.

kurt

Ik ben Kurt Cools, een ervaren professional in de elektronica-industrie. Ik hecht veel waarde aan het delen van mijn kennis en het helpen van anderen. Op deze website kunt u niet alleen waardevolle informatie vinden, maar ik ben ook beschikbaar om uw vragen te beantwoorden en u te voorzien van advies.

We kijken uit naar je ideeën

   Laat een reactie achter

   logo_onder
   De beste keuze maken bij het kiezen van kwaliteitsproducten blijft een uitdaging. We helpen je om je beter te informeren over het product voordat je het koopt. Informatie die essentieel is om de "beste" keuze te maken.

   Algemeen

   Algemene voorwaarden | Cookies | Privacy | © 2023 – debestekeuze.be
   De beste keuze
   Logo
   Vergelijk items
   • Totaal (0)
   Vergelijken
   0