Lego, een ongeëvenaarde speelervaring voor jong en oud

Lego, wie kent het niet. Als je al tot het zeldzame ras behoort dat nooit met Lego heeft gespeeld, dan weet je in ieder geval wat het is. Het toont de kracht van het tijdloze speelgoed waar tot op de dag van vandaag jong en oud zich nog steeds urenlang mee kunnen vermaken. Iedereen kent het speelgoed waar ook ter wereld.
De Deense speelgoedfabrikant blijft zich ook voortdurend ontwikkelen, wat ertoe leidt dat er steeds weer nieuwe uitvindingen op de markt verschijnen. Met magische bouwwerken, spectaculaire voertuigen en heuse robots die kinderen en volwassenen keer op keer weer in vervoering brengen.

De geschiedenis van Lego

In 1916 was er in het Deense stadje Billund een timmerman genaamd Ole Kirk Christiansen.
Ole had een bescheiden houtverwerkingsbedrijfje waar hij meubels maakte. Wat Ole pas echt leuk vond, was het maken van speelgoed. Als hobby maakte hij in zijn vrije avonduurtjes kleine blokjes van hout waarmee kinderen hun eigen huisjes en andere bouwwerken konden maken.
Dit speelgoed bleek zo aan te slaan bij de kinderen in Billund dat Ole in 1932 zich ook professioneel ging toeleggen op het maken van het kleine houten speelgoed.

Hij noemde de houten blokjes LEGO, wat een afkorting is van de twee Deense woorden Leg Godt dat speel goed betekent. De naam van het speelgoed is zo sterk gebleken dat het na bijna 100 jaar altijd hetzelfde is gebleven.

Van hout naar kunststof

Toen na de Tweede Wereldoorlog kunststof meer en meer in gebruik raakte, was Ole er als de kippen bij om zijn Lego stenen ook van kunststof te maken. Ole bleef echter tot de dag van zijn dood in 1958 naast de kunststof steentjes ook nog houten steentjes maken.
Dat veranderde toen Ole’s zoon Godtfred de taken van zijn vader overnam. In 1960 stopte Lego voorgoed met het maken van houten steentjes en richtte het zich alleen nog maar op het maken van kunststof bouwstenen.

lego-blokjes

Het heeft er allemaal toe geleid dat Lego vandaag de dag de grootste speelgoedfabrikant van Europa is en de een na grootste ter wereld. Wereldwijd gezien hebben de Denen alleen Mattel voor zich te dulden en wist het tijdloze speelgoed al twee keer de prijs van Speelgoed van de Eeuw in de wacht te slepen.

Lego Mini Figures &Fabuland

Dat Godtfred Christiansen met verve de taak van zijn vader heeft overgenomen is één ding wat zeker is. Godtfred had enige tijd nodig om de verantwoordelijkheid en veelzijdigheid van het grote bedrijf dat Lego toen al was eigen te maken. Eenmaal gewend aan het leiden van een groot bedrijf zou onder Godtfred`s leiding nieuwe uitvindingen worden bedacht waarmee het definitief in de harten van kinderen over de gehele wereld werd gesloten.

In de jaren ’70 van de vorige ontstonden de Lego Mini Figures, de kleine kenmerkende Lego poppetjes zoals we die nu nog steeds kennen. De Mini Figures zijn nog zo’n voorbeeld van het immense en tijdloze populaire karakter van Lego. De vele animatiefilms met Mini Figures in de hoofdrol zoals die van Lego Star Wars getuigen daarvan.

Gelijk met de Mini Figures ontstonden thema`s waarmee kinderen hun eigen droomwerelden konden bouwen. Van moderne thema`s zoals Lego City, waar kinderen hele steden konden bouwen, inclusief politiebureaus, ziekenhuizen en brandweerkazernes.
Met het thema de Middeleeuwen konden kinderen Middeleeuwse steden bouwen compleet met kastelen, forten en ridders.
Volwassenen die u alweer 40 jaar of ouder zijn, denken nog steeds met weemoed terug aan hun kindertijd toen ze al die grootse bouwwerken eigenhandig in elkaar maakten op hun slaapkamer waar ze urenlang plezier aan beleefden.

legostad

Van Fantasy naar Science

Het wereldwijde doorslaande succes van de Lego Mini Figures en de Fabuland thema`s zorgden ervoor dat Lego een nieuw thema ontwikkelde.
Met het nieuw thema Ruimtevaart konden kinderen nu de mooiste ruimtevaartuigen en ruimtestations bouwen.
Met het ontstaan van Lego Technic in de jaren ’80 zorgde Lego voor een nieuwe revolutie in speelgoedland. Met technisch hoogstaande bouwsteentjes en andere technische toepassingen, konden nu de meest spectaculaire voertuigen worden gebouwd waarbij de mogelijkheden bijna eindeloos waren. Basisscholen over de hele wereld organiseerden wedstrijden voor de leerlingen die het mooiste, zelf bedachte Lego Technic voertuig konden maken.

Het zorgde ervoor dat Lego doorging op deze ingeslagen weg en in 1987 ontstond Lego Pneumatic waarmee de technische hoogstandjes nog eens werden uitgebreid.
Ondertussen werd in bijna dezelfde tijd weer een nieuw Fabuland thema gelanceerd, de Lego Piraten.

Wat de rijke geschiedenis van Lego ons heeft gebracht

Sinds het ontstaan van Lego Technic en de Fabuland thema`s hebben de Denen niet stilgestaan. Het heeft ertoe geleid dat zowel op het gebied van spelen en vermaak alswel op het gebied van educatie en ontwikkeling Lego nog steeds één van het populairste speelgoed ter wereld is.
De Fabuland thema`s zijn zo populair dat er meerdere films en zelfs computerspellen van zijn uitgebracht.

Populaire Fabuland thema`s zijn onder andere:

En dit is nog maar een greep uit het grote aanbod dat er bestaat uit Lego speelgoed.

Lego Technic heeft uiteindelijk geleid tot het ontstaan van de Lego Mindstorms Robotic Invention Systems. Hiermee kunnen kinderen zelf robots in elkaar zetten die door middel van sensoren op hun omgeving reageren. De interactie die deze zelfgemaakte robots met de omgeving hebben, is meer dan een bron van vermaak voor kinderen. Het educatieve karakter van deze Lego robots is van een dusdanig hoog niveau dat het op veel basisscholen onderdeel uitmaakt van het lesprogramma. Waar Lego 30 jaar geleden nog spelenderwijs haar intrede deed op basisscholen in de vorm van wedstrijdjes, maakt Lego tegenwoordig daadwerkelijk deel uit van het onderwijs wereldwijd.

De snelle ontwikkelingen van de Robotic Invention Systems lenen zich daar ook uitstekend voor. Waar de eerste programmeerblokjes van de robots nog standaard voorgeprogrammeerd waren, moeten de nieuwste programmeerblokjes zelf geïnstalleerd worden. Hierbij leren kinderen om software op een computer te installeren waarna ze zelf aan de slag kunnen als programmeur van hun eigen robot.
Het laat nog maar eens zien hoe Lego zich nog steeds blijft ontwikkelen en meegaat met de snelle veranderingen in de wereld.

Leuke feitjes van het populaire speelgoed

Als speelgoed al zo lang bestaat, ontstaan er vanzelf wel interessante feiten.
Wist je bijvoorbeeld dat Lego

  • sinds het ontstaan al meer dan 40 biljoen steentjes heeft gemaakt. Dat zijn 40.000.000.000.000 bouwsteentjes.
  • zoveel steentjes per jaar maakt, dat wanneer je ze achter elkaar zou leggen je een rij kan maken waarmee je 24 keer rond de wereld gaat.
  • de grootste bandenmaker ter wereld is. Voor al die verschillende voertuigen maakt Lego jaarlijks 306 miljoen banden. Waarmee ze officieel aanspraak mogen maken op de titel grootste bandenproducent ter wereld.
  • veel meer mogelijkheden te bieden heeft dan je in eerste instantie zou denken. Als je zes eenvoudige Lego blokjes van vier bij twee neemt, kun je maar liefst 915.000.00 verschillende combinaties maken. Ja dat lees je goed, 915 miljoen!
  • aan al de werknemers die langer dan 25 jaar in dienst zijn een bouwsteentje geeft van 4 bij 2.
    Als je nu denkt: ”Is dat alles?”, vertellen we er nu bij dat dat eenvoudige bouwsteentje niet van kunststof is gemaakt, maar van 14-karaatsgoud. Afhankelijk van de goudprijs levert dat al gauw €12.000,- op.

kurt

Ik ben Kurt Cools, een ervaren professional in de elektronica-industrie. Ik hecht veel waarde aan het delen van mijn kennis en het helpen van anderen. Op deze website kunt u niet alleen waardevolle informatie vinden, maar ik ben ook beschikbaar om uw vragen te beantwoorden en u te voorzien van advies.

      logo_onder
      De beste keuze maken bij het kiezen van kwaliteitsproducten blijft een uitdaging. We helpen je om je beter te informeren over het product voordat je het koopt. Informatie die essentieel is om de "beste" keuze te maken.

      Algemeen

      Algemene voorwaarden | Cookies | Privacy | © 2023 – debestekeuze.be
      De beste keuze
      Logo
      Vergelijk items
      • Totaal (0)
      Vergelijken
      0