Het gemak van de beste hogedrukreiniger

Zodra u de hogedrukreiniger in huis hebt, zult u hem vaker gebruiken dan gedacht. Ze zijn dan ook erg praktisch bij het grondig reinigen van onder meer de auto of de tegels van het terras. Ook de lastig te bereiken plekken, kunnen nu eindelijk goed gereinigd worden. De kracht van de straal doet meer dan alleen reinigen: ruwe oppervlakten, door bijvoorbeeld bladderen, kunnen met gemak vlak gemaakt worden.

Er zijn een paar dingen waar je op moet letten bij de aanschaf van een hogedrukreiniger. Eerst wil je weten hoeveel druk de machine kan produceren. Hoe hoger de druk, hoe krachtiger uw machine zal zijn, maar het kost ook meer geld en is het is misschien niet nodig voor sommige klussen. U moet ook overwegen welk type staaf u bij uw hogedrukreiniger wilt hebben en tenslotte moet u kijken naar het mondstuk dat bij uw machine wordt geleverd, evenals naar de grootte en vorm, omdat dit bepaalt hoe geconcentreerd uw waterstroom is en hoeveel kracht er achter zit wanneer het uw oppervlak raakt.

De reinigingsapparaten zijn te koop in verschillende typen en prijsklassen. Welke bij u past, hangt af van de klussen die u er het meest frequent mee wilt doen. Hieronder wordt dit nader toegelicht.

De werking van een hogedrukreiniger

De werking van hogedrukreinigers is vrij simpel. Meestal wordt het apparaat direct aangesloten op de waterkraan. Wanneer de kraan opengedraaid wordt, voert een pomp het leidingwater door de hogedrukreiniger. De pomp mondt uit in een buis van metaal of kunststof. Aan het uiteinde van de buis zit een nozzle. Een nozzle is een opening die verstelbaar is. Met een enorme kracht wordt het water uit de nozzle geperst.

De kracht van een hogedrukreiniger

hogedrukreiniger-terras
Klinkers renigen

De kracht van hogedrukreinigers wordt uitgedrukt in ‘bar’. Gewoon water uit de keukenkraan heeft meestal een waterdruk van 4 bar. De druk van een de reiniger hangt af van de sterkte van de pomp en van de grootte van de nozzle-opening. Wanneer hij wordt aangesloten op een gewone kraan, loopt de druk van eenvoudige hogedrukreinigers vaak al op tot 120 bar. 

Door de nozzle te verstellen, de druk aangepast worden. De gewenste druk bepaalt u en hangt af van het soort klus. Voor het afspoelen van de stoffige caravan is een lagere druk nodig dan voor het reinigen van dubieuze groene aanslag op de meubels in de tuin of op de muren van de schuur.

De beste keuze voor een hogedrukreiniger

De beste hogedrukreinigers zijn degene die de meeste kracht en veelzijdigheid bieden. Deze units zijn over het algemeen duurder dan andere modellen, maar ze zijn de investering waard. De volgende lijst is een compilatie van de beste hogedrukreinigers die momenteel op de markt te koop zijn. Ze zijn allemaal uitgebreid beoordeeld om er zeker van te zijn dat ze uw geld waard zijn.

De drie stralen van hogedrukreinigers

Hogedrukreinigers hebben doorgaans drie soorten stralen, maar dit kan wel eens wisselen per type. Het is daarom raadzaam dit van tevoren na te vragen.

De drie soorten stralen:

 • De puntstraal reinigt met kracht, maar is alleen geschikt voor kleinere oppervlakten.
 • Een vlakstraal is minder krachtig dan de puntstraal, maar is wel geschikt voor grotere oppervlakten.
 • Bij de roterende straal wordt de puntstraal gecombineerd met een bredere cirkelvormige straal.

Beste merk voor een hogedrukreiniger

Er zijn veel merken hogedrukreinigers, maar enkele van de meest populaire merken zijn Karcher, Nilfisk en Bosch.

Elk merk heeft zijn eigen voor- en nadelen. Karcher is een Duits bedrijf dat hoogwaardige hogedrukreinigers produceert met verschillende functies. Nilfisk is een Deens bedrijf dat hogedrukreinigers aanbiedt tegen een lagere prijs, maar mist de verscheidenheid aan functies die Karcher biedt. Bosch is ook een Duits bedrijf dat hogedrukreinigers aanbiedt maar is minder populair dan Karcher.

Verschil in kwaliteit en prijs

Vanaf zo’n €70 zijn al eenvoudige, maar goede hogedrukreinigers te koop. De prijzen van deze niet professionele reinigers kunnen oplopen tot ruim €300. De professionele reinigers tikken met gemak tweeduizend euro of meer aan. Dit grote verschil in prijs wordt onder meer veroorzaakt door het materiaal van de plunjers.

Plunjers zitten in de pomp en zuigen het water op. Daarna onder hoge druk, wordt dit weer uit de pomp verdrongen. De goedkopere pompen hebben plunjers van kunststof. De duurdere pompen hebben plunjers van keramiek. Het gebruik van kwalitatief beter materiaal, betekent meestal ook een langere levensduur van het apparaat.

hogedrukreiniger_terras
Hogedrukreiniger terras

Accessoires voor een hogedrukreiniger

Sommige accessoires kunnen erg nuttig zijn. Denk hierbij aan een borstel met kap. Het water (met vuil en steentjes) kan tijdens enthousiast gebruik alle kanten op spetteren. Een kap beperkt de vrijheid van de rondvliegende spetters.

Onderhoud van een hogedrukreiniger

Het onderhoud van een hogedrukreiniger verschilt per type machine. Sommige machines zijn eenvoudig te onderhouden met slechts een of twee stappen, terwijl andere meer gecompliceerde onderhoudsvereisten hebben.

Vooraleer je een hogedrukreiniger gebruikt, controleer eerst de watertoevoerslang om er zeker van te zijn dat er geen knikken of scheuren in de slang zitten. Als er een lek of barst in de slang zit, vervang deze dan onmiddellijk.

Het is belangrijk om het filter tussen gebruik schoon te maken om ervoor te zorgen dat het zijn functie goed kan uitvoeren en de gewenste waterdruk kan leveren. Het laatste wat je wilt is dat je hogedrukreiniger niet meer zo goed werkt door een vuil verstopte filter!

Waarom heeft mijn hogedrukreiniger geen druk?

Het kan zijn dat er een verstopping in uw slang of mondstuk zit. Als u een spuitmond op uw hogedrukreiniger heeft, kan deze verstopt zijn met vuil. Zorg ervoor dat u de spuitmonden met een borstel schoonmaakt en probeer vervolgens de hogedrukreiniger opnieuw te gebruiken. Als je geen opzetstuk op je hogedrukreiniger hebt, zorg er dan voor dat niets de inlaat van de slang blokkeert.

Tenslotte, eenvoud is vaak goed genoeg

Een langere levensduur en betere resultaten, zoals een professioneel product dat biedt, is natuurlijk mooi meegenomen, maar de goedkopere hogedrukreinigers voldoen meestal prima voor de gewone klussen rondom het huis. Iemand die in de lente zijn auto en het terras een keer schoonspuit en in de zomer nog eens, zal met een eenvoudige reiniger tevreden zijn. Wanneer een bepaalde klus wekelijks gedaan moet worden en de hogedrukreiniger wordt ook nog regelmatig door de buren en schoonfamilie gebruikt, dan is een betere kwaliteit aan te raden.

kurt

Ik ben Kurt Cools, een ervaren professional in de elektronica-industrie. Ik hecht veel waarde aan het delen van mijn kennis en het helpen van anderen. Op deze website kunt u niet alleen waardevolle informatie vinden, maar ik ben ook beschikbaar om uw vragen te beantwoorden en u te voorzien van advies.

We kijken uit naar je ideeën

   Laat een reactie achter

   logo_onder
   De beste keuze maken bij het kiezen van kwaliteitsproducten blijft een uitdaging. We helpen je om je beter te informeren over het product voordat je het koopt. Informatie die essentieel is om de "beste" keuze te maken.

   Algemeen

   Algemene voorwaarden | Cookies | Privacy | © 2023 – debestekeuze.be
   De beste keuze
   Logo
   Vergelijk items
   • Totaal (0)
   Vergelijken
   0