Welke tablets zijn goed en welke tablet kopen? Informatie en advies.

Tablets zijn naast laptops en smartphones populaire mobiele apparaten in België. Ze zijn handig en gebruiksvriendelijk. Iedereen, jong of oud, kan snel leren met een tablet overweg te gaan. Met deze informatie kies je gemakkelijk de beste tablet voor jou.

Wat is een tablet

Een tablet is een mobiel apparaat die hoofdzakelijk bestaat uit een touchscreen. Interactie met de tablet doe je door het scherm aan te raken. Hij heeft geen apart toetsenbord gedeelte zoals een laptop dat heeft. Dit maakt de tablet erg compact. Het scherm is ongeveer net zo groot als die van een kleine tot middelgrote laptop.

Je kunt op een tablet de meeste standaard computer taken uitvoeren zoals e-mails lezen en schrijven, boeken lezen, op social media posten en leuke spelletjes spelen. Het grotere scherm maakt films kijken ook aangenamer dan op een smartphone. Tevens kun je met een aparte tablet toetsenbord je tablet omtoveren tot een laptop als je veel en sneller wilt schrijven.

tablet

Besturingssysteem van een tablet

Het besturingssysteem van een tablet heeft tot doel om je een gebruiksvriendelijke ervaring te bieden. De makers van tablets willen dat iedereen het werken met een tablet snel onder de knie krijgt. Zelfs kleine kinderen weten in mum van tijd hoe hij werkt. Er zijn drie besturingssystemen verkrijgbaar die we ieder bespreken.

Android

Het Andriod besturingssysteem vind je tegenwoordig overal. Ze sturen niet alleen tablets aan maar ook smartphones, televisies, auto’s, Smart Home producten, pinautomaten en zelfs satellieten. Dit komt omdat Android onder een “Open Source” licentie is vrijgegeven door Google. Iedereen kan Android dus gratis gebruiken als besturingssysteem. Dit betekent ook dat je niet vastzit aan één merk tablet. Veel van de bekende merken draaien op Android.

Zoek de beste Andriod tablets

iOS

Apple iPads hebben iOS als besturingssysteem. iOS staat bekend als de meest gebruiksvriendelijke van alle besturingssystemen. Alles is erop gericht om zo intuïtief mogelijk te werk te gaan. Dit maakt de Apple iPad zeer geschikt voor kinderen en voor mensen zonder computerervaring. Alle Apple producten kunnen met elkaar communiceren, onder andere je iPad. Je favoriete instellingen en apps worden van het ene apparaat op het andere gekopieerd. Apple producten bieden hiermee een compleet pakket aan hardware en software aan dat naadloos op elkaar aansluit.

Zoek de beste iOS tablets

Windows

Het Windows besturingssysteem is vooral bekend van de PC en laptop. Daarop hebben ze, met Apple als kleine concurrent, bijna een monopolie in. Hoewel ze op de tablet niet zo populair zijn als Android en Apple, is Windows bezig met een grote inhaalslag. Een voordeel van Windows is dat je overal inlogt met één gebruikersnaam. Via Microsoft OneDrive kunnen alle verschillende Windows apparaten zoals een computer of laptop verbonden worden met de tablet.

Zoek de beste Windows tablets

Verschillen tussen tablets

Nadat je het eens bent geworden over een besturingssysteem moet je gaan kiezen tussen individuele tablets. De hardware in mobiele apparaten kan sterk verschillen. Vooral budget merken maken gebruik van langzamere hardware om goedkoper uit te zijn, ten koste van de prestaties. Aan een traag lopend systeem ga je je uiteindelijk ergeren.

Schermformaat

De grootte van het scherm bepaalt het lees- en kijkplezier. Schermformaat wordt gemeten in inches van één hoek diagonaal naar de tegenoverliggende hoek. Een kleiner scherm is handiger voor onderweg maar op een groter scherm is films kijken en spelletjes spelen veel plezieriger. De kleinste beginnen bij 7 inch. Deze zijn makkelijk mee te nemen maar zijn nauwelijks groter dan een smartphone. Kies daarom voor minimaal 10 inch en als je hem ook voor je werk wilt gebruiken is 12 inch of groter aan te raden.

Resolutie (helderheid)

De resolutie is het aantal pixels dat het scherm beslaat. Hoe meer pixels het scherm bevat hoe scherper de kwaliteit. Een laag aantal pixels op een groot scherm zal dus niet erg scherp zijn. Voor een klein scherm is 1024 bij 768 pixels het minimum. Dit volstaat niet voor een groot scherm van bijvoorbeeld 10 inch of meer. Dan ben je minimaal 1920 bij 1080 pixels nodig. Daarna volgen de “ultra HD” resoluties zoals 2k en 4k. Deze zijn nog scherper en tonen films in superscherp HD formaat.

Snelheid

De snelheid waarmee je apps en games kunt starten wordt voor een belangrijk deel bepaald door de processor. Er zijn veel verschillende processors op de markt met allemaal verschillende namen. Het is daarom belangrijk om te kijken naar de specificaties van de processor. Zoek naar de klokfrequentie in Gigahertz (Ghz), het aantal Cores en het werkgeheugen (RAM). Als leidraad kun je het volgende aanhouden:

 • Budget: 2 Ghz met 2 Cores
 • Voldoende prestaties: 2 Ghz met 4 Cores
 • Top prestaties: 3,4 Ghz met 4 Cores of meer
 • Minimaal 2 gigabyte RAM, het beste 3 gigabyte of meer.

Ze zijn er nog sneller, bijvoorbeeld octacore processors met 8 Cores. De allersnelste zijn de octacores met een klokfrequentie van 3 Ghz of meer.

Accuduur

De fabrikant zal een gemiddelde accuduur opgeven bij zijn specificaties. Een sterkere accu kost meer en een sterkere processor zal ten koste gaan van de accuduur. Ook zit er een groot verschil in uithoudingsvermogen als je alleen je e-mails leest of wanneer je veel films kijkt en games speelt. Tegenwoordig gaan accu’s standaard tenminste 8 tot 12 uur mee.

Opslag

De opslag bepaalt hoeveel je op de tablet op kunt slaan. Dit bestaat uit video’s, foto’s en tekstbestanden die je gemaakt of gedownload hebt. Maar ook het besturingssysteem en alle apps die er op staan nemen opslagruimte in. Budget modellen komen met een opslag van 16 gigabyte of minder. Dit is net toereikend voor het besturingssysteem en een paar apps. Je zult foto’s en video’s regelmatig moeten verwijderen om ruimte vrij te maken. Om de tablet goed te laten lopen is 32 of 64 gigabyte een betere keuze. Bij veel tablets kun je de opslag zelf vergroten door middel van een geheugenkaart.

Camera

De camera gebruik je om foto’s en video’s te maken maar ook om te videobellen met je vrienden en familie. De resolutie van digitale camera’s wordt uitgedrukt in megapixel (MP). Hoe hoger het aantal MP, hoe scherper het beeld. Budget modellen volstaan met een camera van 4 of 8 MP en een frontcamera van 1,2 MP. Kraakhelder zijn camera’s van 10 MP of meer.

Whatsapp op je tablet

Een tablet heeft geen SIM-kaart en Whatsapp heeft een telefoonnummer nodig voordat je er mee kunt appen. Toch is het mogelijk om ook op een tablet met Whatsapp berichten te lezen en te sturen. Je kunt dit doen door op je tablet op de webbrowser naar WhatsApp Web te gaan. Daar volg je de instructies met je telefoon bij de hand en heb je zo Whatsapp op tablet.

Gratis spelletjes downloaden voor tablet

Je kunt op een tablet prima spelletjes spelen. Zolang je geen muis en toetsenbord nodig bent voor de game die je wilt gaan spelen zijn tablets snel genoeg. Je kunt veel gratis spelletjes downloaden die speciaal gemaakt zijn voor mobiele apparaten zoals tablets. Je kunt deze spelen met alleen aanrakingen van het scherm.

Een tablet voor kinderen kopen?

Voor kinderen is een tablet een leuke en leerzame manier om de tijd te verdrijven. Apple iPad’s hebben een instelling die de tablet geschikt maakt voor kinderen, het zogenaamde “Parental Control”. Kinderen kunnen dan geen gebruik maken van apps die niet geschikt zijn voor een jong publiek. Ook kunnen ze alleen naar websites gaan die geschikt zijn voor kinderen. Om nog een stapje verder te gaan, de iPad laat je weten welke apps je kinderen gebruiken en welke websites ze bezoeken.

Een goede tablet voor kinderen is de Apple iPad 10,2 inch. Maar er zijn meer tablets geschikt voor jong en oud.

kurt

Ik ben Kurt Cools, een ervaren professional in de elektronica-industrie. Ik hecht veel waarde aan het delen van mijn kennis en het helpen van anderen. Op deze website kunt u niet alleen waardevolle informatie vinden, maar ik ben ook beschikbaar om uw vragen te beantwoorden en u te voorzien van advies.

   logo_onder
   De beste keuze maken bij het kiezen van kwaliteitsproducten blijft een uitdaging. We helpen je om je beter te informeren over het product voordat je het koopt. Informatie die essentieel is om de "beste" keuze te maken.

   Algemeen

   Algemene voorwaarden | Cookies | Privacy | © 2023 – debestekeuze.be
   De beste keuze
   Logo
   Vergelijk items
   • Totaal (0)
   Vergelijken
   0